Nagyon sokan érdeklődnek a tartós bérlet, flottakezelés iránt. Hogy ki lehet bérlő, milyen feltételekkel, kik a kockázatos, vagy vélhetően kizárt ügyfelek, itt megtudható. További kapcsolódó információk Hitelvizsgálat és Kezdő bérleti díj oldalainkon.

” Ki köthet tartós bérleti szerződést? “

Tartós bérleti szerződést köthetnek egyéni és társas vállalkozások, valamint magánszemélyek. Az adó-optimalizálás és a különböző kapcsolódó előnyök miatt természetesen elsősorban a vállalkozások körében kedvelt és elterjedt konstrukció.

” Kivel nem kötnek szerződést a bérbeadó cégek? “

Ez elsősorban a bérbeadó üzletpolitikájától és kockázatvállalásától függ. A piacon általános gyakorlat, hogy azokkal a cégekkel nem kötnek szerződést – nem felelnek meg a hitelvizsgálaton – akiknek köztartozásuk van, KHR listán szerepelnek, felszámolás, végrehajtás alatt állnak, tartósan alacsony az árbevételük és tartósan veszteségesek, negatív a saját tőkéjük, nincsenek rendben a cégpapírjaik (pl. a kormányzati portálon nincs feltöltve beszámoló), nem Magyarországon bejegyzett cégek, és ha nagyon új, pár hónapos a cég. Itt is elmondható, hogy a gyakorlat megfelel bármilyen más finanszírozási, hitelnyújtási előírásnak.

” Ki számít kockázatos ügyfélnek? “

Ebbe a kategóriába azok a cégek sorolhatók, akik esetében a bérbeadó, vagy a finanszírozó úgy ítéli meg, hogy biztosítékok előírása szükséges a tartós bérleti szerződés megkötéséhez, mint a magasabb kezdő bérleti díj, kezesség, stb.. Ilyen lehet egy viszonylag új cég, vagy alacsonyabb az árbevétele, eredmény, gyengébbek a pénzügyi mutatói, magasabb a kintlévősége, volt már korábban köztartozása, nincs benne alkalmazott, stb..

” Kis cégem van, tudok-e szerződést kötni? “

Igen, természetesen. Nem a cég mérete, alkalmazottak száma, vagy a telephely alapterülete a fő szempont. Hanem a cég hitelképessége, megbízhatósága, az, hogy alkalmas-e a futamidő alatt kitermelni és megfizetni a bérleti díjakat.

” Egy autóra is lehet tartós bérleti szerződést kötni? “

Igen, lehet. És ugyanazok az előnyök vonatkoznak egy autóra is, mint egy százas flottára. Persze mint bármilyen piacon, itt is igaz, hogy nagyobb darabszám esetén nagyobb kedvezményeket lehet elérni.