A maradványérték egy adott eszköz (gépjármű) becsült realizálható piaci értéke a hasznos élettartam végén, vagyis az az összeg, amennyiért a használat végeztével az eszköz értékesíthető, normál, rendeltetésszerű használatot alapul véve.

Mit jelent ez tartós bérlet esetén?

Bérbeadó a bérleti ajánlat számításánál meghatározza, hogy rendeltetésszerű használatot feltételezve várhatóan mennyit fog érni a bérleti időszak végén a gépjármű, mennyiért lehet használt autóként értékesíteni. A maradványérték meghatározását számos tényező befolyásolja: maga a gépjármű, új értéke, értéktartása, keresettsége, felszereltsége, színe – és természetesen a bérlet futamideje és a futásteljesítmény. Minél hosszabb a bérleti időtartam és minél több a megtett kilométer, annál alacsonyabb a maradványérték, így annál magasabb a bérleti díj.

” Ki kell-e fizetni a futamidő végén bérlőnek a maradványértéket? “

Alapesetben nem, ez a bérlet egyik fontos jellemzője. A bérleti időtartam végén a bérlő visszaadja bérbeadónak az autót, aki azt a piacon értékesíti. A maradványérték tehát NEM egy vételárat jelent. A vonatkozó jogszabály értelmében bérlet esetében bérlő nem vásárolhatja meg a futamidő végén az autót. Arra azonban a bérbeadó cégek egy része adnak lehetőséget, hogy egy bérlő által megjelölt harmadik személy vásárolja meg a gépjárművet. Erről a lehetőségről a szolgáltatónál lehet érdeklődni.

” Van-e elszámolás a futamidő végén a maradványértéken? “

A bérbeadó cégek többnyire fix (garantált) maradványértékkel számolnak. Ebben az esetben – amennyiben a futamidő végén a gépjármű állapota megfelelő, és a szerződésben meghatározott kilométer futástól nincs jelentős eltérés – nincsen elszámolás. Egyes szolgáltatók azonban elszámolásos maradványértéket alkalmaznak. Ilyenkor a tervezett maradványérték és tényleges eladási ár közötti különbözeten elszámolás történik. Ezt fontos tisztázni a bérleti szerződés megkötése előtt.