Autó eladási statisztika 2018

Mozgalmas évet zárt a magyarországi autós piac. Tovább tart a dinamikus fejlődés. 2018-ban összesen 136.601 személyautót értékesítettek, ami az előző évhez képest 17,5%-os növekedés, ha pedig 2016. évet vesszük alapul, akkor 41% (!!!) a bővülés. Ez már a válság előtti időket idézi. Ráadásul mindezt úgy sikerült elérni, hogy ősszel hónapokig komoly nehézségeket okozott a WLTP átállás, hiszen több gyártónak nem sikerült megszerezni a forgalomba hozatalhoz szükséges engedélyt. Egyre nagyobb a vásárló kedve a magánszemélyeknek is, az eddig döntően céges beszerzések mellett ma már 40%-ot képviselnek.

Kedvenc autó márkáink 2018-ban

Nézzük, hogy mely autó márkákból adtak el a legtöbbet. Összehasonlításul a táblázat tartalmazza a 2017. évi darabszámokat és piaci részesedést is. A számok csak a személyautókra vonatkoznak ismét, és nem vesszük figyelembe, hogy ezek közül igen jelentős – 15% (!!) körül – darabszám a forgalomba helyezést követően elhagyta az országot és külföldön talált gazdára. Ha számításba vennénk a reexporttal történő korrekciót, akkor ha alapvetően nem is, de módosulna a sorrend.                                                              A Suzuki áll az élen, megőrizte piacvezető pozícióját, sőt, még növelte is piaci részesedését. Ez a Vitara és SX4 S-Cross modellek sikerének köszönhető, e két típus közel 12%-ot tud magáénak a piacon. A Suzuki annyival veri a követőket, hogy közel annyi személyautót adtak el, mint a piacvezető Ford a kisteherautókkal együtt. Az élmezőny évek óta  változatlan, kisebb átrendeződésekkel. Furcsa látni, hogy a korábban szebb napokat látott Citroen nincs az első 20 között, de igaz lehet ez a Lada és Mitsubishi esetében is.

Legnépszerűbb kategóriák

Melyek a legnépszerűbb kategóriák? Továbbra is a legkedveltebb a terepjáró, pontosabban az SUV, vagyis a városi, utcai terepjáró. Az abszolút kategória első 10 helyéből 4 ide tartozik (lásd alsó képen), hasonlóan az alsó közép kategóriához. Az alábbiakban az egyes szegmensek első tíz, illetve 5 helyezettjét mutatjuk be. Bizonyos esetekben márkánként, osztályonként összevontuk a darabszámokat az egyszerűbb áttekintés kedvéért. Egy kimagasló eredmény: a mini autók között a Fiat 500 a kategórián belül egyedüliként haladja meg az 50%-os részesedést.

Kategóriák megoszlása
Terepjáró
Alsó közép
Kisautó
Felső közép
Egyterű
Mini autó
Minibusz
Nagyautó
Sportautó
Luxusautó
TOP lista abszolút kategória Magyarország 2018
Európai TOP eladások

Az európai trendek alig hasonlítanak a hazai piacon tapasztaltakhoz. A korábbi botrányok ellenére sem pártoltak el a vezető német márkától. A VW Golf “csekély” fél milliós eladással vezet, harmadik a Polo (kerekítve 313.000), míg ötödik a Tiguan (258.000). A dobogó második fokát a Renault Clio foglalja el (365.000), negyedik a Ford Fiesta (274.000). A további sorrend a hatodik helyezettől: Nissan Qashqai, Skoda Octavia, Peugeot 208, Dacia Sandero, Opel Corsa. Zömében tehát takarékos kis és alsó közép kategória talált gazdára.

Forrás: European Automobile Manufacturers Association, The European Community