Hasonlóan más finanszírozásokhoz, hitel-, vagy lízing konstrukciókhoz, tartós bérlet esetén is van önerő, kezdő részlet. Tartós bérlet esetében ez egy emelt, havi bérleti díjaknál magasabb összegű első bérleti díjat jelent, melyet bérlőnek kell megfizetnie a futamidő elején. Az önerő mértékétől függően csökken a finanszírozott összeg, így a havi bérleti díjak. Hasonlóan a havi díjakhoz, a kezdő, emelt összegű bérleti díj is leírható költségként, ÁFA tartalma a jogszabályi előírásokkal összhangban visszaigényelhető. 

” Milyen mértékű lehet a kezdő bérleti díj? “

Jelenleg nincs kötelező előírás tartós bérlet esetében a kezdő bérleti díj mértékére vonatkozóan. Vagyis – ellentétben bármilyen más finanszírozással, lízinggel – lehet nulla is. Így a bérleti szerződést meg lehet kötni egyenletes havi díjakkal, emelt összegű első befizetés nélkül is. Azonban ez nem csak a bérlő igényén, döntésén múlik. Az önerő előírása, vagy mértéke jelentős részben függ a szerződéskötést megelőző ügylet-, és hitelvizsgálat eredményétől, valamint a bérbeadó üzletpolitikájától, előírásától. A kezdő bérleti díj nélküli szerződés kockázatos, így csak megfelelő háttérrel, pénzügyi mutatókkal rendelkező vállalkozások részére biztosítják. További információkat talál az “Ügyfelek” oldalon

” Van-e maximuma a kezdő bérleti díjnak? “

Mivel a nettó kezdő bérlet díj – hasonlóan a havi díjakhoz – költségként leírható és az ÁFA tartalma személyautók esetében is visszaigényelhető a jogszabályoknak megfelelően, így gyakran igény bérlők részéről a minél magasabb önerő. Ennek azonban van korlátja, hiszen ha túl magas, akkor az adóhatóság átminősítheti a szerződést. A bérbeadó cégek gyakorlata nem azonos, de maximum a bérelt gépjármű kedvezményes árának 40-50%-a lehet.

” Visszakapja-e a bérlő a kezdő bérleti díjat? “

Nem. A kezdő bérleti díj nem kaució, mint egyes rövid távú bérlet (pl. rent-a-car) esetében. A tartós bérlet egy finanszírozás, ahol a kezdő bérleti díj egy első, emelt összegű része a futamidő alatt kifizetendő teljes bérleti díjnak. 

” Érdemes-e kezdő bérleti díjjal szerződni? “

Ez függ a bérlő igényeitől, céljaitól és helyzetétől. De általánosságban a válasz egyértelműen IGEN. A kezdő bérleti díj is költség, ÁFA tartalma a jogszabályoknak megfelelően visszaigényelhető, befizetésével csökken a havi díj és nagy mértékben a kockázatok. A piaci átlag, különösen a kis-közép vállalati szektorban meghaladja a gépjármű érték 20%-át.