hitelvizsgálat

A tartós bérlet, operatív lízing esetében a szerződés megkötését megelőzően ugyanolyan hitelvizsgálatot végez el a bérbeadó, mint bármilyen más lízing, vagy hitelnyújtás esetén. Ennek keretében vizsgálják a cég fizetőképességét, pénzügyi helyzetét, előéletét, tulajdonosi körét – mindent, ami az ügylet megkötésének kockázatával jár együtt. Emiatt van szoros összefüggésben a hitelvizsgálat és a kezdő bérleti díj, önerő mértéke. Hiszen bérbeadó egy kockázatosabbnak minősített bérlő esetén magasabb kezdő bérleti díjat fog előírni. A témában további információkat találhat az Ügyfelek oldalon.

” Milyen információkra van szükség a hitelvizsgálathoz? “

A megszokott céges dokumentumokat kérik általában a bérbeadók:

  • cégkivonat
  • aláírási címpéldány
  • mérleg
  • eredménykimutatás
  • NAV igazolások (nincs köztartozás)
Munkatársaink az ajánlatadás folyamata során elvégeznek egy előzetes hitelvizsgálatot a gyorsabb és hatékonyabb ügyintézés céljából, erről a Folyamat oldalon talál részleteket.

” Függ a hitelvizsgálat a bérelt autótól? “

Természetesen függ. Hiszen egy kisebb értékű autónak a bérleti díja alacsonyabb, így arra pozitív lehet a hitelvizsgálat eredménye, míg ugyanazzal a céggel egy drágább autóra, aminek magasabb a havi díja, már nem, vagy csak korlátozott feltételekkel kötnek bérleti szerződést. Ugyanez érvényes, ha több autó bérletéről van szó. Egy még finanszírozható, de három esetleg már nem, vagy csak más feltételekkel.

” Elutasítható-e a bérlő a hitelvizsgálat alapján? “

Igen, elutasítható. Ha a bérbeadó, vagy a refinanszírozó bank úgy ítéli meg, hogy túl kockázatos az ügylet, a bérlő cég, akkor elutasíthatja a kérelmet, szerződést, ugyanúgy, mint bármilyen más finanszírozás esetében. Ezekről a részleteket az Ügyfelek oldalon találhatóak. De a gyakorlatban inkább az történik, hogy egy biztonságosabb – magasabb kezdő bérleti díj, kezesség – szerződési feltételt írnak elő. Vagyis mindenképpen érdemes megpróbálni.