Aki gépjárművet szeretne tartós bérletbe venni, annak általában határozott elképzelései vannak, hogy milyet. Általában döntő, hogy mekkora a havi díj, mennyire felel meg a céloknak az autó, de számos szubjektív, akár érzelmi hatás is befolyásolhatja a döntést.

” Milyen gépjárműveket lehet bérbe venni? “

A szolgáltatók gyakorlata tulajdonképpen egységes. A magyarországi márkakereskedésekben forgalmazott személy és kishaszon gépjárművekre (max. 3,5 tonna) lehet tartós bérleti szerződést kötni.

” Vannak-e kizárt új gépjárművek? “

Ezt a bérbeadó cégek egyedileg határozzák meg és függ a bérlő cégtől is. Vannak kockázatos modellek, ide sorolhatók azok az autók, melyek különösen nagy értékűek, luxusautók, sportautók, az átlagosnál nagyobb az értékvesztésük, nehezen értékesíthetőek használt autóként. Ezeket vagy elutasítják, vagy a kockázat miatt nagyon drága lesz a bérleti díj. Persze más elbírálás alá esik egy nagy cég, több autós flottával, mint egy kis vállalkozás alacsony árbevétellel.

” Lehet-e használt autóra tartós bérleti szerződést kötni? “

Elvileg lehet, azonban nagyon kevés példa van rá. Ennek fő oka, hogy a bérbeadók csak olyan gépjárműre tudnak szerződni, melyet visszaigényelhető ÁFA-s számlával ad el a kereskedő (vagyis mint egy új autót). A használt autó piacon pedig ilyenből csak nagyon kevés van. Csak jó állapotú, fiatal, keveset futott autóval foglalkoznak többnyire, de ott is a kockázat miatt korlátozottabbak a lehetőségek. A gyakorlat azt mutatja, hogy egy használt autó bérleti díja nem, vagy csak kicsivel olcsóbb, mint egy új autóé.

” Lehet-e szalon, vagy tesztautóra bérleti szerződést kötni? “

Igen, lehet, ráadásul itt többnyire magas beszerzési kedvezmény érhető el. Fontos szabály itt is, hogy ÁFA-s számlával adja a kereskedő, és ha tesztautó, akkor se legyen benne túl sok kilométer.