Ahogy a tartós bérlet jellemzőinél említjük, a bérleti díj – ellentétben minden más lízinggel – a finanszírozási díjon kívül tartalmazza a gépjármű üzemeltetésével kapcsolatban felmerülő költségeket. Így bérlőnek ezeket nem felmerüléskor, egy összegben, esetleg váratlanul kell megfizetnie, hanem egyenletesen, átalánydíj formájában. Így egyrészt tervezhetők a költségek, másrészt olcsóbbak a flottakezelő (bérbeadó) kedvezményei miatt. De ami a legfontosabb, hogy a bérleti díj részeként ezek is teljes egészében költségként leírhatók, és ÁFA tartalmuk a jogszabállyal összhangban, a céges használat arányában visszaigényelhető. Az alábbiakban felsoroljuk ezeket az elemeket. Egy részük az alap szolgáltatások része, kötelező elemek, egy részük – inkább már a kényelmi – pedig választható. A bérbeadó által elvégzett üzemeltetési feladatokat és azok folyamatait a bérleti szerződések részletesen tartalmazzák.

Adók

Kétféle adóról lehet szó tartós bérlet esetén. Az egyik a cégautó adó, melyet – néhány egyedi kivételtől eltekintve – minden céges használatban lévő személygépjármű után meg kell fizetni. A másik a teljesítményadó (helyi adó, korábban súlyadó). Bérlet esetén ez a két adó összevonható, így tehát csak a cégautó adó összege épül be a személyautó bérleti díjába. Teherautó esetében más a helyzet, ott lévén nincs cégautó adó, csak a teljesítmény adó része a bérleti díjnak. Az adó alanya bérbeadó, mint a gépjármű tulajdonosa, vagy üzembentartója, így bérbeadó fizeti meg és építi be a bérleti díjba.

Biztosítások

Kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (KGFB), a kapcsolódó baleseti adó, és teljes körű CASCO. A flottakezelő cégek többnyire nem egyedi biztosításokat kötnek a bérbe adott gépjárművekre, keretbiztosítási szerződéseik vannak a biztosító társaságokkal. Így tudják az esetek döntő hányadában biztosítani a kedvezőbb tarifákat. Bérebadó bérlő rendelkezésre bocsátja a biztosítás meglétéhez szükséges igazolásokat.

Kárügyintézés

Szinte minden bérbeadó cég előírja, hogy káresemény során melyik szervizben történhet a karosszéria javítás. Az elvégzett munka minősége ugyanis nagyon fontos az autó futamidő végi piaci értéke szempontjából. A káresemények ügyintézésében bérbeadó aktív szerepet játszik, menedzseli azt, bérlőnek csak a használóként rá háruló adminisztrációt kell elvégeznie, illetve saját hibás káersemény esetén a CASCO önrészt fizetnie.

Szerviz szolgáltatás

A bérbeadó cégek általában külön választják a kötelező szervizeket (gyártó által előírt időszakos szervizek, revíziók) és az egyéb meghibásodások javítását – utóbbiról később írunk. A revíziók szinte minden esetben a kötelező üzemeltetési szolgáltatások között szerepelnek, hiszen ez szükséges a gyári garanciához, a gépjármű megfelelő működéséhez és értéktartásához (“vezetett szervizkönyv”). A gyakorlatban bérbeadó egyezteti az időpontot a márkaszervizzel és a használóval, felügyeli az elvégzett munkát és annak minőségét. A garanciális javítások esetében bérlő jár el a szerviz / importőr felé.

Gumiabroncs ügyintézés

A bérbeadó megvásárolja a futamidő alatt szükséges téli és nyári gumiabroncsokat, és átalánydíjként beépíti a bérleti díjba. Így nincsenek váratlan nagy összegű kiadások. A szolgáltatás tartalmazza a gumiabroncsok idényszerű cseréjét, tárolását, ezek teljes körű megszervezését. Így a használónak nem kell ezzel sem foglalkoznia, sorban állnia.

Segélyszolgálat, assistance

Alapesetben minden importőr ingyenes gyári segélyszolgálatot biztosít az új autókhoz. A feltételrendszerek hasonlóak, mint a garanciánál, évhez, vagy kilométer futáshoz kötöttek, esetenként meghosszabbíthatók. Ezen felül külön köthető assistance szolgáltatás, melyet a nap 24 órájában lehet igénybe venni, ha az autó meghibásodik bárhol az országban, vagy akár külföldön. Egy központi telefonszámon hívható, rövid időn belül megérkeznek a helyszínre. Ha javítható a hiba, megteszik, ha nem, elszállítják az autót a szervizbe.

Csereautó szolgáltatás

Célja a mobilitás biztosítása. Ha hosszabb időt vesz igénybe egy bérelt autó javítása, akkor erre az időre bérbeadó csereautót biztosít. De ide sorolható, ha valamilyen egyéb célból bérlőnek rövid távra van igénye egy plusz autó bérlésére.

Hozom-viszem szolgáltatás

Célja szintén a mobilitás és a kényelem biztosítása. Ha az elfoglalt használónak nincs ideje szervizbe vinni az autóját és megvárni azt, akkor bérbeadó egyeztetett helyen és időben el-, majd visszaszállítja az autót. Így használó ezalatt saját munkáját végezheti.

Üzemanyag kártya szolgáltatás

Szinte minden flottakezelő cég biztosítja a nagyobb üzemanyag társaságok üzemanyag kártyáit. Ezzel bérlő készpénz mentesen, kedvezményes áron, utólagos fizetéssel tud tankolni egy adott keret mértékéig.

Eseti gépjármű javítások

Bérbeadó természetesen bármilyen javítást megszervez, elvégez. A kötelező revíziókon felül többnyire ide a kopó-forgó alkatrészek cseréje sorolható, mint például a fékbetétek, féktárcsák. Magasabb kilométer futásnál pedig már nagyobb javítások (kuplung, lengéscsillapító) is várhatóak, így ezeket is érdemes átalánydíj formájában a bérleti díjban megfizetni.

Lease GAP biztosítás

A Lease GAP biztosítás totálkár vagy lopáskár esetén fedezetet nyújt a biztosító által fizetett kártérítés (gépjármű káreseménykor számított piaci értéke) és a finanszírozás alapján a káresemény időpontjában fennálló tőke tartozás – finanszírozó által nyilvántartott könyv szerinti érték – különbségére. Ezáltal bérlő védve van az ilyen jellegű pénzügyi veszteség ellen, amit bérbeadó felé kellene kiegyenlítenie, hiszen ezt a különbözetet a CASCO biztosítás nem fedezi.

Elszámolási módok

A legtöbb bérbeadó cég garantált, átalánydíjas elszámolást alkalmaz. Vagyis a bérleti díj tartalmazza a megállapodott szolgáltatásokat és az fix, rögíztett díjait. Előfordul azonban az elszámolásos mód, amikor a tervezett és a tény költségeken, és bevételeken elszámolás történik. Utóbbiról fontos tájékozódni a bérleti szerződés alapján.